Svensk Fastighetsförmedlings Mäklarskola
Vi utbildar dig till fastighetsmäklare på 21 månader
Mäklarskolan hos Svensk Fast
Drömmer du om möjligheten till att kunna bli fastighetsmäklare? Att få arbeta med människor, försäljning och bostäder med ett arbetssätt som ger dig bästa förutsättningar för att göra karriär.
Svensk Fastighetsförmedling har som Sveriges största oberoende mäklarkedja en mäklarskola där vi kan utbilda dig till att bli Fastighetsmäklare. Vi genomför utbildningen tillsammans med Högskolan i Gävle och du som student får under 21 månader bekanta dig med både branschen, vårt arbetssätt och din framtid som mäklare. Under utbildningen genomgår du flera olika kurser som ger dig både högskolepoäng och syftar till att ge dig en examen så att du kan ansöka om en registrering som fastighetsmäklare.
Som antagen till mäklarskolan kommer vi att göra vårt allra yttersta för att säkerställa att du får förutsättningarna att lyckas. Låter det intressant? Då ser vi fram emot din ansökan!
Lär känna Svensk Fast
Hos oss står människan i fokus och vi sätter stort värde i att utveckla både individ och grupp. Vi tror på ansvarstagande för våra kunder, medarbetare och vårt samhälle samt stöttar våra kollegor i att förena jobb med fritid. Därför har vi under flera år i rad utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare.
Hos oss arbetar vi för att skapa förtroende i det lilla! Vi säkerställer att vi står för vad vi lovar både gentemot kunder och kollegor och att vi värnar om det fina förtroende som vi fått över tid. Vi skapar lag som vill vinna tillsammans! För hos oss är det viktigt att alla vill samarbeta och bidra till bästa möjliga resultat. Något som verkligen lönar sig för alla. Vi tycker också att det är viktigt att se runt hörnet! På så vis kan vi vara först in i morgondagen och upptäcka de mest effektiva arbetssätten. Historiskt har vi många fina exempel på när vi vågat utmana branschen, bland annat var vi först med kvinnliga mäklare, först med söndagsvisningar och först med vår alldeles egen mäklarskola som grundades 2015. År 2024 inledde vi istället en uppdragsutbildning tillsammans med Högskolan i Gävle, ett partnerskap som fortsätter att utvecklas.
Svensk Fastighetsförmedling ska vara det självklara valet i alla lägen för de som ska köpa eller sälja en bostad. Vi ska också vara den mest attraktiva arbetsgivaren och arbetar målmedvetet med utveckling och uppföljning.
Svensk Fastighetsförmedling består av 230 bobutiker och ungefär 1250 medarbetare.
Mäklarskolans historia
I början av 2000 kände vi av ett påtagligt underskott av utbildade fastighetsmäklare, något som skapade en dragkamp om de skickligaste mäklarna. Det gick så långt att det 2015 fanns ett hundratal lediga tjänster hos flera aktörer i branschen. Samtidigt fanns det gott om personer med helt rätt egenskaper för att utvecklas till duktiga fastighetsmäklare, men som inte hade möjlighet att starta på någon av de traditionella utbildningarna.
Lösningen blev att göra något som var unikt för branschen. Att starta en utbildning där kandidater snabbt kunde komma ut på arbetsmarknaden. Höstterminen 2015 började de första eleverna på Mäklarskolan, ett samarbete mellan Svensk Fastighetsförmedling och Högskolan i Gävle. 2024 kan vi istället erbjuda tillsammans med Högskolan i Gävle en gemensam uppdragsutbildning. Ett framgångsrikt samarbete som 2024 tar ny form.
Utbildningen
Utbildningen till fastighetsmäklare omfattar heltidsstudier (100%) om 120 högskolepoäng. Utbildningen sker på distans och sträcker sig över 21 månader, fördelat på 9 kurser under 4 terminer, och ger de teoretiska kunskaper som FMI föreskriver för registrering. Trots att utbildningen är distansförlagd sker tentamen i regel fysiskt på Högskolan i Gävle. En student som inte önskar åka dit och skriva kan via Högskolan i Gävle ansöka om att få skriva på annan ort. Grupparbeten förekommer där du får möjlighet att träffa andra från Svensk Fastighetsförmedling.
Detta är en utbildning som är förenad med framtida anställning. Mäklarstudenten anställs inför utbildningsstart och genomgår därför en traditionell rekryteringsprocess på samma premisser som vid en traditionell anställning.
Kursstarterna sker två gånger per år, vår- och hösttermin.
Anställningen
Vid studiestarten anställs du på deltid om minst 20% i aktuell bobutik hos Svensk Fastighetsförmedling.
Du kan eventuellt fortsätta din tidigare/nuvarande arbete fram till examen men vi rekommenderar att se över omfattningen av anställningen och hur flexibel din nuvarande arbetsgivare kan vara med tider. Vi rekommenderar att du arbetar vid sidan av studierna på max 75%.
Undervisningen
Föreläsningarna hålls på distans men tentamen är på plats vid Gävle Högskola, det går dock att ansöka om att få göra tentamen på ett annat lärosäte. I utbildningen förekommer grupparbeten, dessa kommer du få göra med andra från Svensk Fastighetsförmedling som också går utbildningen.
Möt några studenter
"Jag kunde inte släppa tanken"
Erik Olofsson har tidigare drivit flera olika företag. Genom att sälja annonser kom han i kontakt med Bengt Eklund, Svensk Fastighetsförmedlings franchisetagare i Östersund. Erik var så enträgen att de började skoja om att han kanske borde bli fastighetsmäklare i stället.
- Sedan kunde jag inte släppa tanken, utan hörde av mig till Bengt igen. Då berättade han om Mäklarskolan och att jag parallellt med studierna kunde få ett vikariat som mäklarassistent hos honom.
Erik blev antagen och 2015 ingick han i Mäklarskolans första årskull. I början av 2017 tog han sin examen och kan i dag kalla sig fastighetsmäklare. Erik tycker att Mäklarskolan är precis vad som saknats i branschen.
- Det här är ett säljjobb. Istället för att ta en utbildad mäklare och försöka göra honom eller henne till säljare tar Mäklarskolan duktiga säljare och gör dem till mäklare.
"Jag ville inte flytta för att studera"
Att gå i mammas fotspår och bli mäklare var till en början otänkbart för Annalil Hammarstedt.
Trots det började hon 2011 jobba som mäklarassistent på Svensk Fastighetsförmedling och insåg snabbt varför mamma tyckte om sitt jobb så mycket. Så när Annalil fick chansen med Mäklarskolan tog hon den!
- Jag hade kollat upp olika utbildningar, men alla krävde att man flyttade. Det ville jag inte göra eftersom jag har två barn. En distansutbildning som Mäklarskolan, där man arbetar samtidigt, passade mig perfekt.
I dag säljer Annalil allt från gårdar och villor till bostadsrätter och fritidshus.
- Det bästa med jobbet är att kunna förmedla en riktigt bra bostadsaffär. Att kunna hjälpa en familj att hitta sitt drömhem. Jag känner mycket för kunderna och vissa blir mina vänner för livet.
Frågor och svar om mäklarskolan
-
På svenskfast.se/hitta-maklare kan du söka och hitta din lokala bobutik.
-
Behovet varierar, men ange vilka orter som är intressanta för dig i din ansökan så försöker vi hitta en bra lösning.
-
Det finns inga formella krav på förkunskaper eller betyg från gymnasiet.
-
Ja, om de uppfyller de krav FMI (Fastighetsmäklarinspektionen) uppställer för registrering. Längre fram i rekryteringsprocessen
hjälper Högskolan i Gävle till att bedöma vilka av dina tidigare studier som kan tillgodoräknas. -
Nej, då detta är en s.k. uppdragsutbildning är den inte CSN-berättigad.
-
Utbildningen bekostas av den bobutik som du valt att genomföra utbildningen i samråd med. Som student bekostar du endast hotellkostnaderna vid de fysiska träffarna.
-
Alla aktuella annonser publiceras högre upp på denna sida. Om inga annonser finns publicerade så rekommenderar vi att spontanregistrera en ansökan så att du får mail när nya processer drar igång.
-
Självklart ser studietiden olika ut för olika studenter och det är en tuff utbildning. Med det sagt har vi har många exempel på kandidater som har haft en lång och framgångsrik karriär utan att ha studerat efter avslutad grundskola och ändå klarar mäklarskolan fint. Vi ser gärna att du ansöker oavsett tidigare studievana.
-
Vid rekrytering till mäklarskolan matchar vi din ansökan med bobutiker på de orter du angett som aktuella i din ansökan. I processen får du träffa både franchisetagare för bobutiken och vårt rekryteringsteam.
Behovet i våra bobutiker varierar och förfrågan efter kandidater inkommer löpande under året. Vi har därför valt att invänta slutförd rekrytering för kommande terminstart innan vi lämnar besked till samtliga sökande som inte gått vidare i processen.
Får du inte en plats för denna terminstart är du givetvis välkommen att söka igen till nästa terminstart!
-
-
Du anställs av bobutiken i samband med studiestart och när du fullföljt utbildningen och registrerats som fastighetsmäklare fortsätter du din mäklarkarriär hos oss.
-
Kontakta People & Culture-teamet via e-post maklarskolan@svenskfast.se
Vi besvarar dina frågor så snart vi kan. -
I vissa fall kan du tillgodoräkna dig delar av dina tidigare studier i fastighetsmäklarutbildningen. Om du går vidare i rekryteringsprocessen så hjälper vi dig att se över möjligheten till att tillgodoräkna tidigare högskolepoäng.
Mäklarstudierna innefattar kurser i ekonomi, juridik, byggnadsteknik, fastighetsvärdering och fastighetsförmedling.
-
Mäklarskolan har kursstart två gånger per år, i september och i januari.
-
Självklart, här kan du höra två av våra tidigare studenter berätta om utbildningen: Jobcast (jobcastapp.com)