Bli mäklare – så gör du

Brinner du för försäljning, trivs med att träffa mycket människor och vill ha ett yrke där du styr över din tid, dina arbetsuppgifter och din inkomst? Då kan det passa dig att bli fastighetsmäklare. Här kan du läsa mer om vad som krävs för att bli mäklare, hur det är att plugga till mäklare och vad det innebär att jobba som mäklare.

​Jobba som mäklare

Som fastighetsmäklare har du en nyckelroll i förmedlingen av bostäder och fastigheter. Du fungerar som en opartisk kontakt mellan säljare och köpare. Därför har du en viktig del i hela affären – från det första mötet med de förväntansfulla säljarna, till att kontraktet är påskrivet och nycklarna överlämnade efter en lyckad affär.

​Vad gör en mäklare?

Typiskt för yrket är att du växlar mellan praktiskt arbete utanför kontoret och mer administrativa uppgifter. Det gör att du får en stor variation under arbetsdagen. Den mer praktiska delen handlar bland annat om att kontakta och träffa eventuella nya säljare för att få in fler uppdrag, hålla i visningar och medla i budgivningar. Mer administrativa uppgifter kan till exempel vara allt ifrån att sätta ihop bostadsannonser och förbereda kontrakt, till att begära ut planritningar eller ringa upp och återkoppla till förväntansfulla säljare om hur den senaste visningen gick.

Det finns också en stor frihet att anpassa arbetsdagarna och du kan välja att ibland gå tidigare för att hämta barnen på förskolan, eller hinna med ett träningspass. Men det förekommer också en del kvälls- och helgjobb då till exempel visningar vanligtvis planeras in när bostadsspekulanterna är lediga.

Vad krävs för att bli mäklare?

Antingen känner du att du har de personliga egenskaper som krävs för att trivas inom yrket. Eller så har du arbetat inom försäljning med goda resultat i några år efter gymnasiet, vet med dig att du har tävlingsinstinkten som krävs för att få in nya kunder och är van vid att hantera flera uppdrag parallellt och känner därför att mäklare kan vara nästa kliv i karriären.

För att bli en duktig mäklare behöver du ha ett inre driv och en passion för försäljning och att träffa människor. Det är viktigt att du kan arbeta strukturerat med många olika arbetsuppgifter parallellt, och att du kan planera din tid eftersom du arbetar mycket självständigt. Att du är förtroendeingivande och inkännande i mötet med andra människor är också viktiga egenskaper för att du ska lyckas bra inom yrket. Du bör även vara kreativ eftersom varje affär är unik och du kommer att behöva prova nya lösningar för att varje bostadsaffär ska gå i lås.

Vad tjänar fastighetsmäklare?

Du har möjlighet att tjäna mycket pengar när du jobbar som fastighetsmäklare. Eftersom mäklare oftast har provisionsbaserade löner kan du själv påverka din inkomst. Till största delen påverkas lönen av hur duktig du är på ditt yrke men till viss del även hur bostadsmarknaden ser ut, var du arbetar rent geografiskt och vilket företag du är anställd på.

Finns det jobb för fastighetsmäklare?

För rätt personer finns det alltid jobb som mäklare. Men det är hård konkurrens om förmedlingsuppdragen och du får förbereda dig på att arbeta hårt i början av din karriär. Därför kan det vara bra att tänka igenom ditt val av arbetsgivare. Väljer du till exempel en större aktör kan det vara lättare att få uppdrag du inte hade fått annars.

Här hittar du aktuell statistik för arbetsmarknaden.

Kan du tänka dig att arbeta med annat än just förmedling av bostäder och fastigheter finns det också fler alternativ för dig som har pluggat till mäklare. Bland annat kan du arbeta för banker, med fastighetsförvaltning och på kommunala bostadsbolag.

Kan jag arbeta utomlands som mäklare?

Olika länder har olika regler för vad som gäller för att du ska få arbeta som fastighetsmäklare. Ibland kan det krävas att du gör praktik eller lämnar in ett kunskapsprov för att få tillstånd att jobba som mäklare i ett annat land. Lättaste sättet att få koll på vad som gäller i det land där du vill arbeta är att kolla med landets ambassad.

Plugga till mäklare

Låter fastighetsmäklare som yrket för dig är nästa fråga såklart hur man blir mäklare. För att få arbeta som mäklare är en mäklarutbildning från ett universitet eller en högskola ett krav. Utbildningen ska omfatta minst 120 hp och du som studerar till mäklare kommer att läsa kurser inom fastighetsförmedling, civilrätt, fastighetsrätt, skatterätt, ekonomi, byggnadsteknik och fastighetsvärdering. Förutom den teoretiska utbildningen gör du även tio veckors praktik hos en registrerad fastighetsmäklare.

Efter utbildningen och praktiken är det genom den statliga myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen du får din egen mäklarregistrering godkänd.

Studera till mäklare på Svensk Fastighetsförmedlings mäklarskola

Ett snabbare alternativ om du vill läsa till mäklare är att söka till Svensk Fastighetsförmedlings mäklarskola. Vi driver mäklarskolan tillsammans med Gävle högskola. Utbildningen omfattar studier och en praktikperiod som ger dig behörighet att registrera dig som mäklare efter att du har blivit godkänd och avslutat utbildningen.

Vidareutbildning för fastighetsmäklare

Vill du specialisera dig eller vidareutbilda dig på andra sätt inom yrket är det framförallt Mäklarsamfundet som erbjuder fort- och vidareutbildningar.

Har du fler frågor om att bli mäklare?

Vill du veta mer om hur det är att plugga till och arbeta som mäklare är du välkommen att höra av dig till hr@svenskfast.se. Vi svarar gärna på dina frågor om yrket och vad vi letar efter när de anställer nya mäklare.

Ett annat tips är att gå till din närmsta mäklare eller mäklarbyrå och ställa frågor. Kolla också med dem om du kan få hänga med under en arbetsdag, eller om du kan få extrajobb som visningsvärd. Svensk Fastighetsförmedling har bobutiker i hela Sverige där du kan träffa våra kunniga mäklare och kanske få chansen att prova på yrket innan du gör ditt karriärval.

 

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor